Phrenos Művészetterápia- és Bábpedagógia

Phrenos Művészetterápia- és Bábpedagógia

A fa, mint szimbólum

2017. június 27. - Brigitta Somogyi

Szimbólum az olyan írott jel, vagy kép, ami önmagában egy teljes gondolatot, fogalmat jelképez. Éppen úgy, mint a szónak, a szimbólumnak is önálló, teljes jelentése van. A szimbólumokat általában különálló szóként kezeljük, tehát előtte és utána is szóközt hagyunk. A szimbólum a jelek csoportjába tartozik: egy jelölőből és egy jelzettből áll, és nem önmagát jelenti, hanem azt, amire utal. Igazi jelentéséhez elvonatkoztatás útján jutunk, melyben fontos szerepe van az asszociációnak.

A fa az egyik legkifejezőbb szimbólum, mely összeköti az eget a földdel, és természetfölötti lények formájában életre kel. Az univerzummal való kapcsolata mellett az egyéni fejlődés szimbóluma. Indiában az ősanyag, amiből minden létrejön.

Képtalálat a következőre: „festett fa”

Vannak fák, melyek minden népnek ugyanazt jelképezik. Ilyenek az örökzöldek, amik a hosszú életet, a halhatatlanságot jelképezik, vagy a lombhullatók, amik az újjászületést, a megújulást szimbolizálják. Emellett vannak olyan fák is, amik különböző kultúrákban különböző jelentéssel bírnak. Például az ókori görögök a bodzát, a kínaiak a temetkezési helyek és a templomok közelében élő fákat, a skandináv népek a tölgyeket tisztelték.

A mitologikus fák az élet örök fejlődésének, az élet és halál, az ünnepek, a tudás, a női minőségek, a kapcsolat szimbólumai.

A bejegyzés trackback címe:

https://phrenos.blog.hu/api/trackback/id/tr1612575693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása