Phrenos Művészetterápia- és Bábpedagógia

Phrenos Művészetterápia- és Bábpedagógia

A színek jelentése

2017. július 12. - Brigitta Somogyi

A színek érzetek, melyek sajátos értelmet kapnak. A szín fény, maga az élet forrása, mindenhol színek vesznek körül bennünket. A lelkiállapotunktól függően helyezünk előnybe vagy utasítunk el színeket, így van ez a kamaszoknál is.

  • fekete:

Az ősi sötétség, a káosz, az éjszaka, a feneketlen, titokzatos mélység, a világűr, a halál jelképe. A lemondás színe, a gyász kifejezője; számos hagyományban a gonosz erőkhöz kötődik. A világtól, az élettől való elfordulást, az alázatot is kifejezi.

  • fehér:

A fény, a tisztaság, a differenciálatlanság, a transzcendencia, a tökéletesség, az egyszerűség jelképe, a női princípiumot, a szűziességet jelzi. A fehér szoros kapcsolatban áll a halállal és az ehhez kapcsolódó rituális tárgyakkal, jelképezi a szellemeket és a kísérteteket, emellett a béke és a jóakarat kifejezője.

Alapszínek:

  • sárga:

A sárga a napsütés színe. Örömmel, boldogsággal kötik össze. A sárga szín meleg hatást kölcsönöz, és erőt ad. Sötétebb árnyalatai hanyatlást, betegséget, elhagyatottságot jelentenek. A sárga meleg hatást, boldogságot kelt, elősegíti a mentális aktivitást, és erőt ad. Az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, a közvetítés jelképe emberek és istenek között. A világos- vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. A sárga kreativitást jelenti, és vidámságot és ragyogást fejez ki, tehát, a sárga rendszerint a fiatalsághoz, a játékossághoz és a kíváncsisághoz kötődik.

  • piros:

Éppúgy lehet az élet, mint a halál jele; mindkét esetben a vérrel asszociálható. A nemiség szimbóluma, a libidó színe, de az erő-, tűz- és hatalom-jelképként is szerepel. A vörös szenvedélyes, a merész és a veszélyes, együttesen és egyidejűleg. Az energiát, az életképességet, a sebességet, a dinamikát és az élet szeretetét jelenti.

  • kék:

Az égbolt, a tenger színe, a megfoghatatlanság, a végtelenség, a transzcendencia szimbóluma. Az intellektus, az elmélkedés, a megnyugvás kifejezője, amely a képzelet és a szürrealitás világához is kapcsolódhat. Az égi istenekre utalva az emberfeletti, mennyei hatalom kifejezője, ebben az értelemben a földi szenvedélyeket jelző vörös ellentéte. Míg a nappali ég vakító kékje maszkulin jelentésű, addig az éjszaka sötétkékje a feminin területre utal. A kék bölcsességet és a fejlődést sugározza. A vizet és az eget köti össze, és elgondolkodtat, a szabadságba és a mélységbe vezet minket. A felsőbbség, a tisztaság és a védelem szerepében is ismeretes.

-->

A bejegyzés trackback címe:

https://phrenos.blog.hu/api/trackback/id/tr8712575695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása